Испанският парламент гласува вот на доверие на новото правителство

08:14, 31 авг 16 / Свят 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът на Испания ще гласува вот на доверие на новото правителство на страната начело с премиера Мариано Рахой. От изхода на гласуването ще стане ясно дали ще има трети предсрочни парламентарни избори в страната в рамките на няколко месеца.

Рахой успя да си спечели подкрепата на четвъртата по големина партия в парламента - "Гражданите" (Ciudadanos), но броят на депутатите и на двете партии не са достатъчни, за да бъде осигурено мнозинство в пленарната зала.

След предсрочните избори през юни партията на Рахой спечели най-много депутатски места, но е далеч от мнозинство в 350-местния испански парламент със своите 137 депутати. "Гражданите" пък имат 32 места.

Втората по големина партия в парламента – Социалистическата, пък вече са категорични, че няма да подкрепят нов мандат за Рахой. Опасенията на левите са, че гласуване в полза на Народната партия ще се окаже пагубно за партията на предстоящите местни избори в Галиция и в Баската автономна област.

Ако Рахой не получи подкрепата на повечето депутати, ще има нов вот в края на седмицата. Тогава на консерваторите ще е достатъчно и обикновено мнозинство, за да съставят ново правителство.

От повече от половин година Испания е в политическа безизходица. Вотът през декември не излъчи ясен победител и водещите партии в страната не успяха да сформират коалиционно правителство. Това доведе до нов вот през юни 2016 година, но и сега избирателите не дадоха предимство за нито една партия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама