Местен лидер на ГЕРБ се намесва в църковни дела, готви смяна на игумена на с. Кладница

08:35, 31 авг 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общоселско събрание се е провело във вторник вечерта  в с. Кладница, (селото се намира на около 20 км от София, Южна Витоша). На него е била обсъдена и решена смяната на игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. Събранието е било свикано от местния лидер на ГЕРБ Иван Станков, и на него е бил представен новият кандидат за игумен на св. обител – архим. Антим, доскорошен клирик на Видинска епархия, съобщи православният сайт "Двери".

Според православната страница в поканата за общоселската среща е описана биографията на архим. Антим, който е бил игумен на Раковишкия и Добридолския манастир, а сега иска да се премести в Софийска епархия. Заедно с новия кандидат-игумен на срещата с жителите на Кладница е бил и архим. Неофит, събрат на о. Антим, с когото заедно са се подвизавали във Видинска епархия.

По "църковните закони" обаче селски събрания не могат да назначават игумени, това го определя епархийското ръководство в епархията.

На събранието е присъствала само малка част от жителите на селото, тези, които не са активни членове на Кладнишката енория, обгрижвана от о. Рафаил.

Сред мотивите, посочени на събранието за неговото отстраняване, е  активната позиция на о. Рафаил в защита правата на децата, лишени от родителска грижа, приемните семейства и религиозното образование и възпитание на децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама