Инж. Калчев: До два месеца „ВиК” – Добрич ще бъде оздравено

09:39, 31 авг 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дружеството „ВиК” – Добрич е на два месеца време от момента, в който да бъде напълно възстановено и оздравено, увери пред Topnovini.bg управителят на водната фирма инж. Петър Калчев.

По думите му, трябва да се случат само още две неща. Дружеството е в преговори с Българска банка за развитие за кредит, с който да изплати задължението на „ВиК” към Енергийна финансова група. Очаква се разрешението на министъра на регионалното развитие да се тегли кредит. След като компанията се издължи за натрупаните задължения за доставка на ток, ще може да се снижи цената на тока, тъй като в момента водното дружество купува еленергията на много висока цена.

Другото, което трябва да се случи, е да се разсрочат за десет години задълженията към Басейновите дирекции за такси за водоползване.

„И двете неща се движат. Когато те се случат, всички задължения на дружеството ще бъдат и обслужвани. Т.е  от 35 млн. лева необслужвани задължения, ще останат около 12 млн. лева кредит редовно обслужван и 6,5 млн. лева разсрочени за 10 години към Басейновите дирекции. Ние и досега имахме 12 млн. лева кредити, които обслужвахме към банка, които намаляха наполовина. Като вземем още 6 млн. лева, за ад платим тока, ще станат пак 12 млн. лв.”, обясни инж. Калчев.

Издължаването към Енергийна финансова група ще позволи да се сключи договор с друг доставчик на еленергия, тъй като цената, по която сега „ВиК” купува ток, е много висока, а има предложения за 26% по-евтин ток.

Това ще означава, че занапред „ВиК” няма да трупа задължения, а всички стари дългове ще са обслужвани, посочи още управителят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама