Борисов лично ще ръководи подготовката за председателството ни в ЕС

15:50, 31 авг 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов поема функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов ще се занимае лично с подготовката за председателството заради изтеглянето му в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри. За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД.

За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Предвижда се да бъдат запазени нормативно определените функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но да бъдат закрити тематичните работни групи.

Конкретните нормативни промени ще бъдат извършени на предстоящо заседание на Министерския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама