Русия потвърди смъртта на стратега на „Ислямска държава“

15:53, 31 авг 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия потвърди днес смъртта на говорителят и един от главатарите на „Ислямска държава“ Абу Мохамед ал-Аднани, съобщава АФП. Ислямистът е бил убит при въздушен удар. Според руското министерство на отбраната висшият член на Даеш е бил част от група от около 40 бойци на групировката. Ударът срещу джихадистите е бил нанесен от руски бомбардировач Су-34 край село Ум Хох в района на Алепо.

"Между терористите е ликвидиран шефът на войната Абу Мохамед ал-Аднани, известен най-вече като говорител на терористичната групировка „Ислямска държава“, се казва в изявление на министерството, позоваващо се на различни информационни канали.

По-рано терористичната групировка разпространи надгробно слово за един от своите водачи, без да уточнява дата на смъртта и обстоятелствата, при които е загиал.

„Той е ключова фигура. Много повече от техен говорител”, коментира Пол Крукшанк, анализатор на тероризма.

САЩ издирваха Ал-Аднани повече от 10 години. За кратко той бил задържан в Ирак, докато се биел за „Ал Кайда”. Според американците Ал-Аднани непрестанно подканял привърженици на Даеш към атаки в Европа и лично привличал нови членове на групировката. Смята се, че той е организирал някои от терористичните нападения във Франция и Белгия.

Някои го сочеха за евентуален заместник на лидера на Абу Бакр ал-Багдади.

В деня, в който терористите казаха, че е загинал, американският генерал, който ръководи операцията срещу "Ислямска държава" заяви, че групировката губи влияние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама