Директорът на асоциация "Еврорегион Данубиус" е отличена за развитие на българо-румънското сътрудничество

11:30, 01 мар 17 25 552 Шрифт:
Автор:

По повод 25-та годишнина от създаването на Националния Музей Котрочени към Президентската администрация на Румъния, диплома и плакет получи Лили Ганчева, Изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус. Информацията съобщават от Асоциацията.

Припомняме, че една от тези изложби, „Кралица Мария – история и съдба” , бе показана в Русе, в рамките на дните на румънската култура в България. Със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, изложбата бе показана и в Националната бибилотека в София и Двореца в Балчик. Еврорегион Данубиус съдейства и за сключване на договори за сътрудничество на Двореца „Котрочени” с различни български културни институции.

Дворецът „Котрочени”  е построен през 1679 г. – 1681г. от влашкия владетел   Шербан Кантакузин (1678 - 1688) на хълма Котрочени в Букурещ. През 1888г.,принц  Фердинанд от династитята Хохенцолерн, голям любител на природата, избира за постоянно свое седалище Котрочени. Това налага промени в конструкцията, отговарящи на новото й предназначение. През 1893г. е построен двореца, по  планове на френския архитект Паул Готтерау  в класически венециански стил.

По-късно румънският архитект Григоре Черкез добавя ново северно крило в национален романтичен стил, добавяйки, една голяма стая с тераса с две колони с кули, едната от които е реплика на известния манастир Хурез.  Принцеса Мария  принц Фердинанд се преместват в Котрочени през март 1896. Принцесата оставя отпечатък в  Котрочени,  персонализирайки го със своя  дух и  очевидни артистични наклонности.

Между 1949 - 1976 Котрочени става Дворец на пионерите. След Румънската революция от 1989г., Котрочени става официалната резиденция на президента на Румъния. Котрочени е единствената резиденция на цялата румънска територия, която е използвана  най-дълго, края на XVIв. до  наши дни. На  27 декември 1991 г., е открит за обществеността Националния музей Котрочени.  От 2001 г. насам, Националния музей Котрочени е подчинена на президентската администрация.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама