Правят край София първия у нас образователен културно-исторически парк

11:37, 01 мар 17 25 458 Шрифт:
Автор:

От вчера в София и страната започна Националната дарителска кампания за изграждането на първия в България образователен културно-исторически парк, научи Topnovini.bgот авторите на проекта Стефани Рачева и Съни Сънински.

Паркът, който ще носи името „България на длан - макети на открито“, ще бъде изграден на 60 км от София - на терен в община Правец, и ще бъде с обща площ от 111 000 кв.м,които символично ще представят 111 000 кв.км, на които е разположена България.

Идеята за за този атрактивен арт проект се заражда още през 2000 г., когато авторите на проекта Стефани Рачева и Съни Сънински организират първата изложба с макети на обекти и местности от нашата страна, които са част от европейското и световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

През годините инициативата набира много поддръжници, а за лице на дарителката кампания за изграждането на парка е известния наш музикант Теодосий Спасов, който е и посланик на ЮНЕСКО.

Вече има изработен архитектурен проект за парка, като събраните средства ще се използват за двата основни елементи - екстериорната му част и изграждането на открито на първите 10 макета на сградите и местностите.

Партньори в популяризирането на проекта са ученици от Втора английска гимназия в София.

Всеки, който желае да дари средства за този проект, може да го направи освен по банков път, също и като изпрати SMS на номер 17 777, с текст на латиница DMS BG DLAN на цената на 1 лв с ДДС за всички мобилни оператори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама