Откриха повече от хиляда нерегистрирани кучета при акция в селата край Търговище

12:29, 01 мар 17 25 561 Шрифт:
Автор:

1777 домашни кучета бяха преброени в 23 села в община Търговище, Едва 472 от тях имат паспорти, а чипираните са само 38.  Акцията беше организирана от Общината за овладяване безконтролното увеличаване популацията на уличните кучета .

Разясняване на законодателството и мерките за синхронизиране на местните наредби за притежание и отглеждане на кучета направиха секретарят на Община Търговище Христалина Халачева и ветеринарният лекар д-р Пламен Грозданов пред кметовете на населени места.

По разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров в момента се извършва преброяване и описване на всички домашни и дворни кучета в населените места. 

Според кметовете, много от жителите на селата, научавайки за изискванията на закона, пускат кучетата си на улицата, за да не плащат такса от 5 лв. и да не слагат микрочип на дворния пазач. Според Закона за ветеринаромедицинската дейност чипът е задължителен. При липса на такъв, стопанинът на кучето ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв., припомни д-р Грозданов.  

Кметовете изразиха масово недоволство, че се сблъскват със съпротива от страна на населението да се изпълняват законовите норми. Поискаха съдействие от Общината и полицията, за да ограничат пускането на кучетата на улицата.

Секретарят Халачева съобщи, че от месец в администрацията работи екип, който синхронизира местните наредби със законодателството, за да започнат проверки и да се налагат адекватни санкции. „Намаляването на уличните кучета няма как да стане без да се регулира отглеждането на домашни. Проблем са така наречените вилни зони, от които всяка есен се пускат стотици, вече ненужни на стопаните им, кучета и те влизат в града. Други проблемни обекти са тези в промишлените зони и животновъдните обекти, където има десетки кучета, които създават поколения, които увеличават популацията на уличните. До момента никой не си е направил труда да започне да прилага закона и сме изправени пред сериозна криза. Ще бъде трудно и ще има съпротива, но заедно трябва да намерим решенията. Има закон и той ще се спазва, категорични сме”, каза Халачева.

Д-р Грозданов припомни пред кметовете, че според закона бездомните животни се прибират в приюта, за да бъдат обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани и маркирани, след което отново трябва да се върнат на мястото, откъдето са взети. Категорично е забранено избиването на кучета. На приспиване подлежат само доказано агресивни животни. Няма и възможност всички бездомни да бъдат прибрани в приюти, защото няма средства и фондове за издръжката на такива обекти и за изхранването на животните там. Най-доброто решение е дворните кучета, които задължително трябва да имат чип, да бъдат и кастрирани. Така поетапно ще се намали популацията и на уличните.

Във вилните зони зони ще бъдат пуснати мобилни групи за проверки и ще се налагат глоби от по 200 лева на всеки стопанин, чието животно няма чип и не е регистрирано.

Община Търговище се обръща към ветеринарните лекари и им напомня, че трябва да подават информация за регистрираните при тях кучета. Управителите на етажната собственост пък са длъжни да впишат в домовата книга всички домашни любимци, които се отглеждат във входовете им. Тези данни трябва да се предадат на местната администрация. На контрольорите от Общината е възложено да описват кучетата в къщите в града.

"Напомняме, че таксите за отглеждане на кучета са 5 лв. за селата и 10 лв. за града. Освободени са кастрираните, тези на инвалидите, които удостоверят това с ТЕЛК, кучетата в регистрирани животновъдни обекти. Тези, които бъдат чипирани сега, няма да плащат такса първата година. При смърт на животното то се дерегистрира от стопанина му. От Общината увериха кметовете на селата, че няма да се събират такси за минали години." обявиха от пресцентъра на местната администрация.   


 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама