Пролетно надиграване събира 76 танцови състава във Варна

09:00, 10 мар 17 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес във Варна започват да пристигат участниците в първия фестивал на българския фолклор „Пролетно надиграване“ 2017. Той ще се проведе в събота и неделя с участието на 76 танцови състава. Сред тях са изпълнители на народни танци от градовете Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Ямбол, Несебър, Девня, Бяла, Обзор, Нови Пазар, Белослав, Аксаково, Ветрино, Велики Преслав, Дългопол и от селата Каблешково, Страшимирово, Обединение, Чернево, Вардун, Алеково, Тополи. Фестивалът се организира от „Гранд мол“, който ще е негов домакин, с партньорството на Сънрайз Мюзик ТВ и агенция „Бинев“ и с подкрепата на Община Варна.

Колективите ще се състезават в 3 категории - танцови състави, школи и клубове за народни хора и фолклорни ансамбли. В категорията „Танцови състави“ участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи - до 13 г., от 14 до 18 г. и над 19 г.

Първото „Пролетно надиграване“ ще отличи победителите с призове от награден фонд в размер на 6500 лв. и с почетни статуетки, създадени специално за фестивала от варненския скулптор Живко Дончев.

Началото на състезателната програма е в събота 9:00 с изпълненията на най-младите. Първи на сцената в ще се качат малчуганите от варненската детска танцова школа „Хоро от извора“. Те ще се състезават във възрастовата група до 13 години.

Гореща ще е съботната вечер  - последният състезателен танц за деня ще бъде в 17:10, когато пред публиката ще излязат студентите от водещия варненски ансамбъл „Гергана“ – представители на Икономическия университет. След това гайдарски оркестър „Кавадари“ при НГХНИ „Константин Преславски“ с художествен ръководител Драгни Драгнев ще прикани всички на официалната церемония за първото „Пролетно надиграване Варна 2017“, която започва в 17:30.   

Кулминацията на първия фестивален ден ще дойде в 18 :00 със спектакъла на прославените по цял свят български танцьори от ансамбъл „Пирин“, Благоевград.Снощи ансамбълът зарадва и публиката в Девня.

В неделя състезателната програма продължава от 10:30 до 17:30, като наградите на призьорите ще се връчват непосредствено след приключване на изявите на всички участници в съответната категория. Община Варна ще връчи грамоти за „Най-многоброен състав“, „Най-атрактивно присъствие“ и „Автентичност“. Най-накрая ще бъде обявена наградата на публиката, специално отличие ще има и за най-добрия фолклорен костюм.

На финала на всяка от фестивалните вечери всички ще могат да се хванат на голямото фестивално хоро заедно с най-добрите танцьори. Входът за всички събития на фестивала е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама