Близо 2 млн. лева годишно ще спести Община Шумен от преработка на боклук

14:01, 10 мар 17 25 542 Шрифт:
Автор:

Близо 2 млн. лева годишно ще спести Община Шумен, след като германски инвеститори изградят предприятие за преработка на несортирани отпадъци. Това обяви днес на заседание на правна комисия зам.-кметът Боян Тодоров.

На срещата юристите от комисията разгледаха и коригираха проект за възлагателен договор между Община Шумен и „WT-S”, като предстои фирмата да се регистрира в България, след окончателното завършване на документа.

Предприятието ще бъде изградено в близост до депото край кв. „Дивдядово”.

В момента депонирането на тон отпадък на сметището коства на местната управа общо 80 лева. „С новото предприятие ще отпадне необходимостта да се строи ново депо в Шумен”, уточни Тодоров.

По договор Община Шумен гарантира, че има възможност да осигури 105 хил. кубика отпадък годишно за нормалното функциониране на производствените мощности на бъдещото предприятие. В количеството влиза сметта и на осем от общините в областта, които влизат в Регионалното сдружение за управление на отпадъците. При недостиг на боклук той ще бъде допълван от сметището край кв. „Дивдядово”, където има отпадъци, които могат да обезпечат работата на новия завод за около 10 години.

„Имаме готовност да допълваме количествата с отпадъци от Търговище и Провадия”, заяви кметът Любомир Христов и допълни, че единственото задължение на местната управа за период от 20 години е да събира и транспортира боклука до предприятието.

Една от клаузите редвижда и възможността, ако до три години заводът не бъде въведен в експлоатация, договорът да се прекрати.

Документът ще се поднови автоматично за още пет години 12 месеца преди изтичането му.

След доуточняване на някои моменти по договора с германските инвеститори предстои неговото подписване.

В края на миналата година германският инвеститор Дитер Вагенбренер представи в Шумен предложение за изграждане на завод за производство на пелети, електро и топлоенергия от битови отпадъци.

Технологията за преработка на боклука е напълно безотпадъчна и безвредна за околната среда.

При постигане на взаимоизгодни договорни условия между инвеститора и Община Шумен германците са готови да изградят предприятието за година и четири месеца.

Осем месеца са необходими за построяването на завода за пелети и още осем за мощностите за когенерация. Инвестицията ще е в размер на 58 млн. евро. Предприятието ще има възможност годишно да преработва 100 хил. тона битови отпадъци, от които освен пелети, ще се добиват 24 мегавата електроенергия и 12 мегавата топлоенергия.

Заводът в Шумен се предвижда да е с капацитет 35 работни места, като 60% от наетите не е необходимо да имат специално образование.

Освен боклука от депото край кв. „Дивдядово” предприятието ще превръща в енергия и пелети – утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води, строителни и медицински отпадъци, листна и растителна маса от паркове и градини.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама