Джонсън: Турция ще остане партньор на Великобритания след „Брекзит“

09:59, 26 мар 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Турция ще продължи да бъде „незаменим партньор“ на Обединеното кралство и след раздялата с ЕС, съобщи БГНЕС.

В интервю пред в. „Хюриет дейли нюз“ Джонсън предаде важни съобщения относно бъдещето на отношенията между Великобритания и Турция. Той също така подчерта, че последните мерки за забрана на ползването на лаптопи и таблети в самолетите на пътници от Турция и Близкия Изток не е дискриминация, а опит за защита на пътниците.

„Една от причините, поради които имаме полза от напускането на Европейския съюз е, че аз исках Великобритания да разшири хоризонтите на външната си политика и да засили връзките си с приятелите по целия свят, включително и Турция. Това е, което наричам "Глобална Великобритания" и ние ще бъдем по-активни и ангажирани от всякога“, каза първият дипломат на Острова.

„Значението, което отдаваме на Турция, е видно от посещението на министър-председателя Тереза Мей в Анкара по-рано тази година. Тя установи стратегическо партньорство за търговия и отбрана, както и програма за споделено обучение и обмен на информация относно сигурността на въздухоплаването. Всичко това показва силата на нашето партньорство“, изтъкна Борис Джонсън.

По неговите думи Обединеното кралство е наясно, че събитията от 15 юли миналата година в южната ни съседка са били „шокираща насилствена атака срещу демокрацията“.

„Ние се противопоставяме на всеки опит за превземане на властта чрез незаконни, недемократични и насилствени средства“, каза той.

Запитан за предстоящото допитване до народа за промяна в политическата система, външният министър каза: „Конституционната реформа, разбира се, е въпрос на турския народ. Смятаме, че е важно процесът да се проведе по справедлив и прозрачен начин. Окуражен съм, че страната е поканила представители на ОССЕ, които ще наблюдават референдума на 16 април, за да докаже, че резултатът отразява волята на народа“.

Джонсън призна „огромния принос“ на Турция към глобалния отговор на кризата в Сирия.

„Великобритания също играе своята роля. Ние дадохме повече от 2,3 милиарда евро за хуманитарна стабилизация в Сирия, което ни прави вторият най-голям финансов помощник на азиатската държава. Но най-важната цел е намирането на политическо решение на конфликта. Ние трябва да сложим край на войната и да осигури мир на хората в Сирия“, каза той.

По неговите думи Турция е важен съюзник и в борбата срещу „Ислямска държава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама