Прекратиха временно поръчката за пречиствателната станция в Айтос

07:00, 29 мар 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поръчката за инженеринг на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Айтос на стойност 17.7 млн. лв. е прекратена, съобщава cpital.bg. Това ставало ясно от документи, публикувани на сайта на Общината. От там са коментирали, че срокът за обжалване на прекратяването пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изтича утре и веднага след това търгът ще бъде пуснат отново. Досега не са постъпили жалби в КЗК, видно от сайта на регулатора.

Крайният срок за подаване на оферти първоначално беше 13 март 2017 г., след което беше удължен до 27 март. На 15 февруари е постъпило становище от Агенцията за обществени поръчки, според което липсва конкретика относно годините стаж на техническия ръководител на обекта. Освен това в обявлението на поръчката е липсвала информация за изискване за предоставяне на гаранция, която обезпечава 100 % авансово предоставени средства. След като бяха нанесени въпросните поправки, срокът за подаване на оферти беше удължен.

От сайта на общината е видно, че са постъпили множество запитвания по заданието, които показват евентуални пропуски в него. Имало е и грешка в техническата спецификация, а именно стандартът на стъклопластови тръби, като информацията е разяснена със специален документ, подписан от кмета.

Кметът Васил Едрев обаче е издал решение на 15 март, че процедурата се прекратява. Според документа е допусната техническа грешка в обхвата на дейността. Правното основание за прекратяване са установени нарушения при откриването и провеждането на поръчката, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, и че са необходими съществени промени в условията, които ще променят кръга на заинтересованите лица.

От общината потвърдиха, че това е било проблемът, като не успяха да дадат по-конкретна информация по грешките на този етап.

В пряка връзка с поръчката за строителството на ПСОВ в Айтос има още два търга: за предоставяне на техническа помощ за управлението на проекта на стойност 330 хил. лв. и за консултантски услуги по оценка на съответствието и упражняване на независим строителен надзор за 390 хил. лв.

По първата има развитие, като вече са събрани оферти от 14 кандидата, а по втората са събрани "много оферти, изискват се допълнителни документи и ще бъде публикуван протокол от работата на комисията след това", казаха от Община Айтос. Те допълниха, че процедурите ще продължат хода си, тъй като търгът за инженеринг в следващите дни ще бъде подновен и не би трябвало да има забавяне.

В края на февруари пък е прекратена поръчката за осигуряване на информираност и публичност по проекта, финансиран по програма "Околна среда", защото са установени нарушения при провеждането й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама