Будапеща: Границата ни е запечатана за мигранти

15:06, 29 мар 17 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опитите за нелегално влизане на унгарска територия от страна на нелегалните мигранти рязко намаля след въвеждането на новите мерки за защита на границата ни. 

Това каза съветникът по въпросите на националната сигурност в правителството на Виктор Орбан Дьорд Баконди, информира БГНЕС. В интервю за държавната телевизия в Будапеща Баконди заяви, че двойната ограда по границата със Сърбия е довела до "драматичен спад на опитите за нелегално преминаване".

"На практика ние запечатахме границата си за всеки нелегален опит за влизане на унгарска земя от страна на мигрантите", каза още съветникът на премиера Виктор Орбан.

От вторник, 28 март, унгарските власти връщат всички, търсещи убежище обратно. Целта на новите мерки е да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движат свободно в страната и на територията на Европейския съюз /ЕС/. По този начин си намаляват рисковете за сигурността.

Тези, които искат да получат убежище, ще трябва да подават молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа /Келебия/ и Реске /Хоргош/. Там има 324 фургона и в тях са настанени около 100 мигранти. Временно се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.

Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под 14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната.

Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата - 5 пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви.

След като получат отказ мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона.

През 2015 година Унгария вдигна ограда по границите си със Сърбия и Хърватия. През лятото и есента на 2015 година през територията на Унгария, по т.нар. "Балкански маршрут" минаха над 450 000 мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама