Лидерите на ЕС изключват възможността за провал на преговорите с Лондон

15:08, 29 мар 17 / Свят 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС изключват възможността за провал на преговорите по условията за изход на Великобритания от общността и разчитат да останат партньори с Лондон. Това се посочва в проект на заявление от лидерите на оставащите в ЕС държави, информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Текстът трябва да бъде публикуван по-късно днес в отговор на официалното писмо от Лондон за начало на процеса по излизане от ЕС.

Според официалния представител на ЕК Александър Винтерщайн „27-те страни, включително и (председателят на Европейския съвет Доналд) Туск и (председателят на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер ще публикуват изявление днес“.

Проектът на общото заявление на страните от ЕС не предвижда възможност за провал на преговорите, като според 27-те те ще подходят конструктивно в преговорите за „развода“ си с Великобритания, за да може да се намери решение, което да съхрани партньорството между Брюксел и Лондон.

По-рано днес британският посланик в ЕС Тим Бароу официално връчи на Туск писмото, с което се слага официалното начало на процеса по излизането на кралството от съюза.

С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

По план Великобритания трябва да напусне Общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама