С 11.3 млн. лв. закриват сметището „Мандра баир”

15:54, 29 мар 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Стара Загора кандидатства с проект за 11.3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), предназначени за рекултивация на старото общинско депо в местността „Мандра баир”, съобщиха от администрацията.

Проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на Община Стара Загора“ включва предепониране и уплътняване на съществуващите отпадъци извън новопроектираното сметищно тяло с обем 225 000 куб. м, изграждане на охранителна дига и полагане на 20 см запечатващ слой от пръст.

Предвижда се изграждане на 9 газови кладенеца и 9 статични инсталации за обезвреждане на сметищен газ чрез изгаряне на факел, на дренажна система за улавяне и временно съхранение на инфилтрата и отвеждащ канал с обща дължина 1686 м.

Ще бъде извършена техническа рекултивация на площ от 121 480 кв.м, която включва полагане на минерален запечатващ пласт от 50 см глина, пласт земна маса с дебелина 70 см и хумусен пласт с дебелина 30 см. Предвидената биологична рекултивация на площ от 118 700 кв. м включва подготовка на почвата за затревяване и засаждане на храстова растителност, както и поддържане на растителността за период от три години.

След изпълнение на всички дейности по закриване и рекултивация на старото общинско депо всички засегнати имоти ще могат да се ползват за  пасище.

Предвижда се техническата рекултивация да бъде изпълнена за 10 месеца, а биологичната ще се осъществява в продължение на 3 години.

След одобряване на проекта за финансиране от ПУДООС ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител за извършване на дейностите по рекултивация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама