Потвърдиха 20-годишната присъда на комендант на комунистически концлагер в Румъния

17:53, 29 мар 17 / Свят 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховния съд на Румъния потвърди 20-годишната присъда на бившия комендант на комунистически трудов лагер Йоан Фициор.

През март 2016 89-годишният Фициор беше осъден на първа инстанция за „престъпления срещу човечеството”.

Фициор е осъден също да изплати, солидарно с администрацията на лагера „Периправа”, 310 000 евро компенсации на бивши затворници или на семействата им.

В „Периправа”, в делтата на Дунава, са изпращани политически затворници. Лагерът е под командването на Фициор от 1958 до 1963 и е един от най-зловещите в страната. По време на управлението на Фициор в „Периправа” са убити 103 затворници.

Екс комендантът винаги е твърдял, че е изпълнявал задълженията си и е правил всичко по силите си да осигурява храна и лекарства на затворниците.

Председателят на румънския Институт за проучване на престъпленията на комунизма Раду Преда приветства съдебния акт като „акт на справедливост” и укрепване на съдебната практика в по отношение на престъпленията срещу човечеството.

През февруари 2016 Александру Висинеску – бивш комендант на затвора Рамнику Сарат в Източна Румъния, беше окончателно осъден на 20 години затвор в първото по рода си такова дело в Румъния.

В началото на март започна процесът срещу 85-годишния бивш директор на затвора в Галац Мариан Петреску. Той е обвинен в „нечовешко отношение” към опозиционни политици през 60-те години

Над 600 000 румънци са осъдени и хвърлени в затвора по политически причини по време на комунистическия режим 1945-89, сочи статистиката на Мемориала на жертвите на комунизма Сигет.

Раду Преда изтъква, че въздадената справедливост за жертвите е „инвестиция в бъдещето”. Правовата държава не може да е стабилна, ако не реши проблемите от комунистическия период, посочва Преда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама