Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище провежда ВОС

07:00, 06 апр 17 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският окръжен съд и Регионалното управление на образованието организират Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище. Инициативата ще започне в 10 ч. днес и съвпада с годишнината от откриването на първата във Варна „Синя стая“ за щадящо изслушване на деца, свидетели или жертви на насилие.

Тя се провежда по образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ с подкрепата на Община Варна, „Уницеф България“ и „Информационно обслужване“АД. 

През учебната 2016-2017 г. Окръжният съд във Варна работи по три образователни проекта, свързани с повишаване правната култура на младите хора. Целта на два от тях е превенция срещу престъпността в ученическа възраст. Само за последните 4 месеца съдии от институцията посетиха 20 училища и се срещнаха с повече от 2000 ученици, голяма част от които влязоха в съда и се запознаха с работата на магистратите и съдебните служители.

В рамките на програмата магистрати участваха в няколко срещи с бъдещи абитуриенти от СУ „Св. Климент Охридски“, за да разискват с тях въпроси, свързани с трудовото право и техните права и задължения на трудовия пазар. Със съдействието на ръководството на училището бяха организирани два конкурса за детска рисунка и есе на тема, посветена на борбата срещу вербалното и физическо насилие. Жури, избрано от директора на СУ „Св. Климент Охридски“, отличи 7 есета и 9 рисунки в три възрастови групи. В двата конкурса взеха участие 88 деца от втори до десети клас. Всички участници ще получат удостоверение за участие в образователната програма на ВСС и Конституция на България. На втория етаж на Окръжния съд ще бъде открита изложба, а отличените творби ще бъдат наградени от ръководството на съдебната институция.

В рамките на втория образователен проект „Час по правосъдие“, по който работи съдът, бяха осъществени срещи и дискусии с ученици от други 19 варненски училища. Кулминация на проявите за тази година ще бъде провеждането на симулиран процес с участието на ученици от ПГГСД „Николай Хайтов“ в края на април.

Един от партньорите по този проект е ОУ „Панайот Волов“ във варненския квартал „Виница“. В Деня за борба срещу детската агресия и насилието десет ученици от основното училище ще представят ролевата игра Pacta clara boni amici („Добри съглашения, добри приятели“), посветена на превенцията на детската престъпност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама