Руска научна станция за откриване на космически отпадъци и опасни обекти заработи в Бразилия

01:47, 06 апр 17 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски оптико-електронен комплекс за откриване на космически отпадъци бе открит нва територията на космическата обсерватория Пико дос Диас, близо до град Итажуба в Бразилия, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Според съобщението на Роскосмос, това е първата руска промишлена станция за мониторинг на околоземното космическо пространство, разположена в чужбина. Тя е предназначена за автоматично откриване на космически обекти, определяне на координатите им, идентификация и съпоставяне с обекти, регистрирани в базите данни.

Комплексът може да намира обекти на височина от 120 км до 40 000 км. Станцията е един от елементите на руска автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното космическо пространство.

Комплексът бе открит с тържествена церемония, в която участваха представители на Роскосмос, включително неговият директор Игор Комаров, както и ръководители на Бразилската космическа агенция, министерството на науките и технологиите на Бразилия и бразилската национална астрофизическа лаборатория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама