В Сърбия спонтаните протести с....инструкции

09:42, 06 апр 17 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на протестите срещу авторитарния режим на сегашния сръбски премиер и бъдещ президент Александър Вучич на участниците се раздават листовки с инструкции как да действат по време на шествията по градовете. Това съобщи БГНЕС.

Снощи, за трети ден подред в Белград, и в повечето големи градове на Сърбия, се проведоха протести срещу "изборната измама, купуването на гласове и диктатурата на Вучич", който спечели на първи тур президентските избори на 2-ри април с 55 на сто. В протестите участват предимно млади хора, а в Белград се събират по няколко хиляди души.

Снимка: БГНЕС

Протестът е непартиен и официално хората се събират чрез съобщения в социалните мрежи. В същото време обаче на участниците се раздават листовки с инструкции какво поведение да имат в различни ситуации. Ето част от тях: "Ако към вас се обърнат журналисти отговаряйте любезно на всички въпроси. Ние няма какво да крием.... Полицаите не са наши врагове. Не ги замервайте с предмети, не ги псувайте. Това са наши съграждани, които са огорчени като нас от гангстерския режим на управляващата класа....По време на шествията по улиците внимавайте за движението и ако има изнервени шофьори не блъскайте колите и не влизайте в спорове с тях....Не осквернявайте паметниците на жертвите от Косово. Техните страдания са и наши..."

Снимка: БГНЕС

Всички опозиционни партии се оплакаха от медийния натиск и злоупотребата с власт от страна на режима на Вучич, който участва в надпреварата и като премиер на страната. Много граждански сдружения обвиняват Вучич във фалшифициране на вота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама