Изследват доходите и условията на живот на 211 домакинства в област Шумен

11:32, 06 апр 17 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анкетно проучване на доходите и условията на живот ще проведе НСИ на територията на цялата страна  в периода март-април 2017 г., което ще обхване и област Шумен. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро – Шумен.

211 домакинства от 24 населени места ще бъдат включени в изследването за Шуменска област.

Анкетното проучване ще се проведе в 7 града (Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Каолиново, Каспичан и Върбица) и 17 села, сред които Ивански, Памукчи, Драгоево, Избул, Браничево, Златар, Маломир, Черноглавци и други. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Целта на наблюдението е да събере информация за основните демографски и социални характеристики на домакинствата и техните членове –размер на домакинството, форма на собственост на жилището, възраст, пол, образование, семейно положение, икономически статус и други данни за членовете на домакинството.

Други тематични области, които са обхванати са: паричните показатели за доходите и социалното разслоение на населението; непаричните показатели за условията на живот (данни за жилището, достъп до образование, здравен статус и достъп до здравно обслужване), икономическа активност, заетост и безработица на лицата на 16 и повече години,  както и социалните услуги и програми.

Наблюдението ще се осъществи от анкетьори-статистици, служители на Статистика – Шумен, които са специално обучени за провеждане на персонални интервюта. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. Анкетьорите ще попълват два типа въпросници: въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, с който се обхващат членовете на домакинството на 16 и повече години.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум.

На база на получените резултати ще бъде поставена оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната. Те ще послужат и за изчисляване на индикатори за бедност и социално включване, които са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама