До две седмици съдът ще вземе окончателно решение за референдума

12:22, 06 апр 17 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до две седмици по делото, заведено от екипа на Слави Трифонов срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което резултатите от референдума бяха обявени за незадължителни.

Преди седмица петчленният състав на съда, който разглежда казуса, отхвърли със свое определение искането на адвокатите на "Шоуто на Слави" за повторно преброяване на бюлетините, които бяха пуснати за националното допитване, провело се на 26 ноември 2016 г.  Основният аргумент за отказа бе, че делото се намира в последната си фаза, в която не е предвидена възможност за възлагане на експертизи и събиране на нови доказателства.

Както е известно, през февруари тричленен състав на ВАС отмени решението на ЦИК, но прие, че новите резултати също не правят вота задължителен за приемане от парламента. Тогава увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това означава, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500 гласа.

Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи "серия от нарушения“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама