В САЩ Бокова подчерта значението на културното наследство като ключов въпрос на сигурността

13:30, 06 апр 17 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 4 и 5 април в рамките на посещението си в САЩ, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова взе участие в конференция на тема „Опазване на изкуството и културата по време на война“, организирана от Центъра за етика и върховенство на закона на Университета на Пенсилвания.

Провеждана в резултат на историческото приемане на Резолюция 2347 на Съвета за сигурност на ООН за защита на културното наследство в случай на въоръжен конфликт, както и на първата по рода си среща на министрите на културата от страните от Г-7 във Флоренция в края на март, конференцията е възможност да се илюстрира до каква степен културното наследство се е превърнало в централна мишена в съвременните конфликти и затова неговото съхранение е императив за сигурността.

Генералният директор на ЮНЕСКО участва в откриването на панелната дискусия на тема „Нови граници за защита на културното наследство“. В хода на дискусията участниците изследваха как усилията за съхранение трябва да се променят в отговор на предизвикателствата на 21-ви век.

Ирина Бокова подчерта, че унищожаването на културни ценности е излязло отвъд материалните и естетически загуби. Тя припомни спешната нужда от поставяне на наследството и културата, като инструменти за мир и диалог, в сърцевината на политическия дневен ред. Тя допълни още, че е важно да се работи в тясно сътрудничество и с участието на местните общности и да се образоват младите хора за опазване на културното наследство.

Бокова настоя за необходимостта от по-нататъшно укрепване на правните инструменти и подчерта, че неотдавнашната Резолюция 2347 на Съвета за сигурност на ООН, както и срещата на министрите на културата на Г-7, са постижения в това отношение. Тя наблегна и че е от съществено значение по-нататъшната работа за унифициране на международната правна рамка и увеличаване на ратификацията на международни договори. „Ние трябва да гарантираме, че културните ценности са защитени от адекватно национално законодателство и не се използват за военни цели. Това изисква повече сътрудничество между публичните администрации и други институции, включително митнически служители, специализирани полицейски сили, както и други правоприлагащи органи“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

В контекста на посещението си, Бокова ще изнесе утре лекция в Солсбъри университет в Мериленд на тема „Превенция на войнстващия екстремизъм в 21-ви век: насърчаване на ново поколение глобални граждани“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама