Малчугани от Добрич се запознаха с работата на здравните работници

13:31, 06 апр 17 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С много емоционални преживявания за децата от ДГ „Славейче” бе наситена седмицата, посветена на здравето, съобщават от учебното заведение.

В понеделник след като малчуганите изгледаха  видео материал, се  проведе разговор на тема: “Какво е и какво не е здравето?”  В хода на обсъждането те задаваха различни въпроси, разсъждаваха на глас, споделяха какво правят, когато са болни, когато са здрави и т.н. За децата бе особено важно да разберат, че и от тях самите зависи да опазват своето здраве и живот.

 

Във втория ден от седмицата децата се запознаха с някои професии в областта на здравеопазването - хуманен и ветеринарен лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра, медицински и рентгенов лаборант, физиотерапевт и с дейности, които те извършват. Те посетиха ветеринарна клиника, където нагледно им се показа как се лекуват домашни любимци и какви ежедневни грижи трябва да се полагат за тях, за да са здрави и да ни радват. Децата разгледаха още и ветеринарната аптека към клиниката. Особено ги впечатли разнообразието от аксесоари за забавления на домашните любимци. На следващия ден за тях бе организирана екскурзия до кравефермата в с. Плачи дол. Децата имаха възможност да видят колко много труд се полага от тяхното изхранване и отглеждане до преработването на млякото в различни продукти - краве масло, кисело мляко, сирене, извара и кашкавал.

 

Вълнуващо за малчуганите бе посещението на ДКЦ 2, където се запознаха отблизо с професията на здравните работници - лекар, физиотерапевт, лаборант. Домакините бяха приятно изненадани от подаръците, които получиха - детски рисунки, свързани с различните професии на здравните работници. Децата посетиха кабинети по физиотерапия, уши нос гърло. Изключително интересна бе за тях информацията как и за какво се правят рентгенови снимки. Рентгеновата лаборантка им предостави няколко снимки и децата дадоха своите предположения от коя част на човешкото тяло са. В лабораторията разглеждаха  под микроскоп кръвни клетки и т.н. И така, макар и за кратко децата се почувстваха като част от медицинските екипи на поликлиниката и много от тях ще преодолеят със сигурност естествения си детски страх от бялата престилка, спринцовката, слушалката и т.н., споделят от ръководството на детската градина.

В следобедните часове децата бяха поканени от д-р Грета Ганчева в нейния стоматологичен кабинет. Тя им показа инструментите, които използва в работата си. На видно място в кабинета децата видяха картини, илюстриращи най-важните правила за лична зъбна хигиена, чистота и здраве. Някои деца пожелаха да бъдат прегледани, други споделиха, че много им харесва тази професия и искат като пораснат да станат като д-р Ганчева. По традиция Седмицата на здравето бе закрита с празник, на който децата с много въображение влязоха в различни роли - на лекар, зъболекар, ветеринарен лекар, представиха ползата от  плодове и зеленчуци.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама