Асоциация "Еврорегион Данубиус" отбелязва 15 години от създаването си

14:10, 06 апр 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Зала №1 на Областна администрация  Русе  се проведе Общото годишно събрание на Асоциация Еврорегион Данубиус, посветено на 15-тата годишнина от създаването ѝ.   Информация за честванията съобщават домакините от Областна администрация - Русе.

Събитието са уважили областният управител на област Русе доц. д-р Стефко Бурджиев и в качеството си на Председател на сдружението, зам.областният управител Росен Миланов,  заместник -председателят на Окръжен съвет Гюргево Лучиан Корозел, експерти от двете администрации, кметове на общини, представители на НПО и институции  от Русенска област и Гюргевски окръг – членове на организацията. 

Официални гости са били  Н.Пр. Тодор Чуров – посланик на България в Румъния, Ивайло Маринов – Първи секретар, Служба по търговско-икономическите въпроси в посолството на България в Румъния, Раду Молдован – икономически и търговски съветник в посолството на Румъния в България, представители на Смесената българо-румънска търговска камара, Митница Русе, РД „Гранична полиция“ Русе.                    

Събранието е започнало под звуците на химна на Европа.

В приветствията, единодушно Асоциация Еврорегион Данубиус е била определена като успешен модел на работа между  НПО и представители на местните и държавни власти в България и Румъния с  доказан авторитет. 

„Дейността ѝ е с широк обществен отзвук и реални резултати,  като създадени партньорства между институции, общини, НПО-та, сключени договори между търговски организации за съвместна дейност, многобройни изложби и изложения,  разработени и реализирани редица трансгранични проекти”, е посочил областният  управител Стефко Бурджиев. „За 15 години Асоциацията се превърна от  българо-румънски проект в институция“.

Изпълнителният директор Лили Ганчева е представила отчета за дейността на организацията за 15-годишния период, определяйки я като изключително динамична и многоаспектна.  

Припомнена е била и предисторията по създаването на Асоциация „Еврорегион Данубиус”, първоначално  свързана с БРИЕ (Българо-румънският междууниверситетски център на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Стопанската академия Букурещ), създаден с помощта на Пакта за стабилност. Група от българи и румънци, включваща представители от РУ „Ангел Кънчев“ и Стопанска академия – Букурещ и експерти от Областна администрация  Русе и Окръжен съвет Гюргево, посещават трансграничния Еврорегион Виадрина, обхващащ областта около немския град Франкфурт на Одер и около полския град  Шлюбице, които са разделени от река Одер. Групата от Русе и Гюргево се запознава с успешния немско – полски опит в трансграничното сътрудничество и след завръщането си у дома започва да го прилага на местна почва. Част от този опит е заимстван  при създаването на Асоциация „Еврорегион Данубиус”.

Общото събрание е обсъдили приоритетите за работа, сред които успешно реализиране на подадените проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, развитие на земеделието и туризма, повишаване на сигурността  в региона Русе – Гюргево. 

Лили Ганчева е запознала участниците в общото събрание и с  проектната идея относно изграждане на естакада на граничен пункт Русе – Гюргево с финансиране по Програма за ТГС Интеррег V-A 2014-2020, целяща улесняване на трафика и предотвратяване на задръствания. Тя е призовала отново административните органи на България и Румъния да лобират съвместно за изграждането на трети мост над Дунав  в непосредствена близост западно от площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене Русе. 

В края на общото събрание,  Стефко Бурджиев е предал председателството на  Сдружението на Председателя на Окръжен съвет Гюргево, Мариан Мина за следващите две години, съгласно Устава на организацията, а той остава зам.председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама