Качествените козунаци струват от 2,20 до 5,50 лв.

15:18, 06 апр 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Козунаците от висококачествено брашно, мляко, пресни яйца и мазнина, приготвени по старата технология, която отнема между 5 и 6 часа, струват между 2,20 и 2,70 лв. за 400 грама. Ако се добави пълнеж от локум, мармалад или шоколад, цената се вдига до 3,50 – 4 лв., а за изделията с прясно краве масло, стафиди и бадеми ще стигне до 5 – 5,50 лв.

Това обясни в навечерието на Великден председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. Той очаква за празниците в града да се продадат около 300 000 козунака, но прогнозира, че близо половината варненци ще предпочетат по-евтините изделия, приготвени от прахообразни миксове.

Тяхната цена може да падне и под левче, тъй като за направата им не се изисква много време, а сместа, която се забърква с вода, най-често съдържа евтини заместители на захарта като аспартам или цикламат. Жълтият цвят пък вместо с кокоши яйца се докарвал с боя.

Бонев съветва потребителите да четат внимателно етикетите на козунаците. Там трябва да е посочено дали за направата на козунака са използвани боя, есенции и други изкуствени съставки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама