23 кукерски състава участваха в „Старци в Турия 2017”

16:16, 06 апр 17 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родното село на Чудомир беше домакин на традиционното издание на маскарадните игри „Старци в Турия 2017”. В игрите участваха 9 местни и 14 гостуващи състава с общо 1000 участника, съобщиха от община Павел баня.

Участниците демонстрираха изяществото на игрите и костюмите за своя регион, за което бяха и възнаградени.

Бяха дадени две първи награди за цялостно представяне, носители на които станаха съставите от с.Домлян община Карлово и село Веселиново община Тунджа.

Три втори награди за автентични маски, костюми и антураж отнесоха кукерските състави от село Дъбене, община Карлово, село Лозенец, община Стралджа и от град Стралджа.

За поддържане на традициите награди получиха съставите от казанлъшките села Дунавци и Голямо Дряново, както и представителите на село Могила и село Войнягово.

Беше дадена и една специална награда на атрактивните участници от третата възраст от Туристическо дружество „Шипка” град Пловдив.

Маскарадните игри бяха кулминацията на Чудомировите празници.

След срещата с потомците на Чудомир в НЧ „Напред 1903”  в Павел баня, село Турия беше домакин на срещата-надпяване на пенсионерските клубове от общината, наречена „Втора младост”. В нея се включиха самодейците от читалище “Чудомир” с.Турия, танцов клуб „Павелбанци” при читалище „Напред” Павел баня, клуб за народни хора „Сахранци” и Група за изворен фолклор „Седенкари” при читалище „Зора 1903” село Търничени. Представена беше вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона като прескачане на огън и въртене на „олалии”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама