40-ти протест за защитата на "целостта на Македония"

08:02, 08 апр 17 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В македонската столица Скопие снощи се проведе 40-я протест в защита на целостта на Република Македония, предаде БГНЕС.

"Вече 40 дни сме по улиците на родината. Ще останем тук толкова колкото е необходимо за защитата на единството, езикът, знамето, герба и за отхвърляне на т.нар. "Албанска платформа", съобщи един от лидерите на Гражданското движение "За единна Македония" Богдан Илиевски.

Множеството се събра пред сградата на правителство и оттам мина по централните улици на столицата и се отправи към Народното събрание.

Илиевски каза символично "Стоп" на всички, които искат да "качат Македония на албанската платформа". "Няма да допуснем подобно нещо. Ще продължим борбата. С всеки изминал ден ще ставаме все повече и по-специално през следващата седмица, която е ключова. Тук сме 40 дни, но ще бъдем още толкова колкото е необходимо. Благодарим на президента Георге Иванов. Това е човекът, който ни изведе до победата. Това е човекът, който стои зад нас. И ние ще бъдем зад него докато той изпълнява и зачита клетвата си - да защитава суверенитета на Република Македония", каза Илиевски пред множеството.

Снимка: БГНЕС

Борис Дамовски, който също е част от Гражданското движение "За единна Македония", призова гражданите да останат бдителни, защото "нито една битка не е спечелена за един уикенд".

Припомняме, че протестите започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събраха десетки хиляди души. По-големи протести има когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7-ми януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония. "Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превърщането на албанския в официален език в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама