Франция се подготвя за възможния „Кошмар Льо Пен“

12:21, 08 апр 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две седмици преди французите да пуснат бюлетини за президентските избори, призракът на победата на крайнодесния лидер, който обещава да се справи с имиграцията и да постави гей браковете извън закона, тревожи голяма част от населението на страната и Европа, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според социолозите анти-ЕС претендентът може да разчита на непоколебимата подкрепа на четвърт от гласоподавателите и дори да достигне до балотаж. Макар да се смята, че няма да спечели втория тур на изборите, твърде много анализатори предвиждат истински кошмар за Париж в случай на нейна победа.

И тъй като един на всеки трима избиратели до последно се колебаят за вота си, напрежението нараства все повече и повече.

Прогнози за една Франция под контрола на Марин Льо Пен изобилстват в медиите. 48-годишният лидер на партия Национален фронт (FN) представлява реална опасност според Матю Кроасандо, главен редактор на в. „Л‘обс“, който преди дни публикува материал с името „Черния сценарий на първите 100 дни“.

Десетки актьори, певци и други артисти поставиха своето име срещу кандидатурата на Льо Пен, напомняйки за президентската кампания в САЩ миналата есен, при която творците заявяваха, че предпочитат да живеят в изгнание в Канада, отколкото под властта на Доналд Тръмп. Аналогични са позициите и в този случай и редица авторитети в културата вече заплашват със „стягане на куфарите“.

Така например носителят на Нобелова награда за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио твърди, че ще предаде френския си паспорт, ако изборите не са в полза на демокрацията.

Още редица авторитети, сред които френския посланик в Япония Тиери Дана, историкът Франсоа Дурпае и ръководителят на Международната федерация по правата на човека Димитри Христопулос предупредиха за крути мерки срещу победата на Льо Пен.

Сред противниците е и главният редактор на левия ежедневник „Освобождение“, който каза: „Нейната победа ще бъде политическо поражение за правата на човека, но ние ще продължим да се борим. Няма да има фашизъм от първия ден. Франция има конституция и институции, които са над всичко".

По неговите думи съпротивлението ще започне с парламентарните избори през юни, които ще определят формата на бъдещото правителство.

През февруари лидерът на Националния фронт публикува списък със 144 ангажимента, залегнали в програмата й. Сред тях са потенциалното излизане на Франция от НАТО и засилване на собствените въоръжени сили на страната.

Тя обеща да увеличи военните разходи през първата година от мандата до 2% от БВП и да достигне ниво от 3% в края на президентството си. Ще се настоява също изискването за 2% военни разходи да бъде вкарано в конституцията.

Льо Пен се обяви и за референдум, на който французите да кажат искат ли да останат в Европейския съюз. Тя неведнъж е говорила и за намерението си за премахване на еврото и връщане към франка.

Сред най-популярните кандидати за президентския стол в Париж са крайнодесният лидер Марин Льо Пен, центристкият кандидат Емануел Макрон, републиканският кандидат Франсоа Фийон, Беноа Амон от Социалистическата партия и подкрепеният от Комунистическата партия Жан-Люк Меленшон.

Социолозите очакват оспорван балотаж между Марин Льо Пен и Емануел Макрон. Изборите във Франция са на 23 април и 7 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама