NYT: Ударът срещу Сирия създаде големи рискове за Тръмп

12:52, 08 апр 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Решението на американския президент Доналд Тръмп да нанесе ракетен удар срещу ВВС база в Сирия създава редица значителни рискове за стопанина на Белия дом, пише вестник „Ню Йорк Таймс“ /NYT/.

Първият риск е в това, че неговият „гамбит с Путин“ се е провалил. Руският лидер може и да е предпочитал Тръмп пред Хилари Клинтън на изборите, но Путин едва ли ще отиде на споразумение с президента на САЩ, което застрашава неговото влияние в Сирия, а тя е главната опора на Русия в Близкия изток. В Сирия се намира основната военна база на Русия извън нейните граници, обяснява изданието.

Вторият риск – опитвайки се да премахне сирийския президент Башар Асад, Тръмп подкопава собствената си главна цел в региона: да победи терористичната групировка „Ислямска държава“. Ако Сирия рухне, територията на страната може да се превърне в убежище за ислямистките терористи. Тази ситуация е точно това, което Тръмп се опитва да предотврати. Вестникът се позовава на мнението на генерала в оставка Дейвид Петреъс, според когото един от уроците на последното десетилетие е, че при създаването на вакуум на властта в региона, някои екстремисти ислямисти ще го използват за свои цели. Именно това се случи в Ирак.

Третият риск е, че Тръмп няма реален план за установяване на мир в Сирия. Предишната администрация на Белия дом задейства преговори за постигане на политическо споразумение. С това в продължение на последните 18 месеца се занимаваше държавният секретар Джон Кери. Но сегашният ръководител на Държавния департамент Рекс Тилърсън не прояви желание да задейства нов мирен процес за Сирия. А в предлагания от Тръмп бюджет са орязани именно онези програми, които предвиждаха помощ за сирийците, преживяващи 6-годишна гражданска война.

Ясно е, че ситуацията, която доведе Тръмп до заповедта за военни действия, не е тази, на която той разчиташе, резюмира NYT. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама