Показаха неиздаван разказ на Тушо в Димитровград

07:00, 16 апр 17 25 533 Шрифт:
Автор:

Библиотеката в Димитровград притежава неиздаван ръкопис на един от най-знаковите кметове на града - Петър Йорданов-Тушо. Той е градоначалник от 1956-а до 1966 г. По време на неговото управление са строени 15-етажното кметство с ротондата, партийният дом, болницата, парк „Пеньо Пенев“ и др.

Разказът на Петър Йорданов-Тушо е завършен през юли 1984 г. На 100 машинописни страници той разказва живота си- от детските години в Петричко, през участието му в партизанското движение, като един от ръководителите на асеновградския отряд, до изграждането на Димитровград, в който живее в продължение на 54 г.

Освен това от автобиографичния разказ се научава, че паркът „Пеньо Пенев“ започва да се прави с 50 000 стари лева. Разказва се и как Димитровград се побратимява с италианския Гроссето. Интересно е и как заради играната постановка в димитровградския театър, „Грешката на Авел“ – тогавашният държавен ръководител Тодор Живков нарежда да се закрие храма на Мелпомена, а Петър Йорданов да бъде отстранен от поста.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама