Настъпва време за наблюдение на метеорния поток Лириди

01:39, 16 апр 17 / Любопитно 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-старите и силни метеорни потоци – Лиридите – може да се наблюдава от неделя до 25 април. Той става достъпен за наблюдение с просто око традиционно във втората половина на април. Лиридите (LYR) имат активност с максимум на 22 април, която е между 15 и 20 метеора на час. Това информира БГНЕС.

Метеорният поток демонстрира повишена активност през 1982, когато за кратък интервал от време са били регистрирани 90 метеора, навлизащи в горната част на земната атмосфера със скорост до 48 километра в секунда.

Лиридите са образувани от отломки на периодичната комета C/1861 G1 Thatcher. Всяка година от над 2600 години насам, той може да се наблюдава от хората.

Най-доброто време за наблюдение на падащите звезди е от полунощ до ранните часове на сутринта, но ако времето е хубаво и няма облаци. Задължително условие за доброто наблюдение на звездното небе през последните десетилетия е и отдалечеността от светлинните замърсители – големи градове, курорти, индустриални полета, други местни силни светлинни източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама