Европа не е очарована от турския референдум

03:35, 17 апр 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа реагира предпазливо на резултата от турския референдум за конституционни промени и още по-големи пълномощия на държавния глава Реджеп Ердоган. Това съобщи АФП.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд заяви, че с „оглед на малката разлика в полза на промените турското ръководство ще трябва много внимателно да обмисля следващите си стъпки“. Крайно важно е, подчерта Ягланд, „да се осигури независимостта на правосъдието съгласно принципа на върховенството на закона, закрепен в Европейската конвенция за правата на човека“. Турция е пълноправен член на Съвета на Европа, който „е готов да подкрепя страната в този процеси“, увери Ягланд.

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц написа в Туитър, че референдумът „показа колко е разделена страната; сътрудничеството с ЕС ще бъде дори още по-сложно". Турция официално е кандидатка за ЕС, въпреки че процесът на присъединяването се движи на бавен ход в продължение на години.

„Странно е да видиш как демокрацията се съпротивява на демокрацията. Мнозинството има право да решава, но аз съм обезпокоен от новата турска конституция“, заяви датският премиер Ларс Расмусен в Туитър

Официален представител на НАТО заяви, че конституционният референдум в страната-членка на алианса „е проблем на турския народ“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама