Слабо усвояване и непрозрачност при разпределянето на евросредствата у нас

11:21, 02 май 17 25 649 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Усвояването на средства от еврофондовете продължава да е проблем за България. По всяка втора европрограма платените суми са под 5 на сто. Нещо повече - част от програмите дори все още са с нулево разплащане, макар да са особено приоритетни за страната.

Към края на април, без каквото и да било усвояване са фондовете "Вътрешна сигурност" и "Убежище и миграция". Това сочат данните от справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН).

Усвояването на средства по "Околна среда", "Наука и образование", както и по програмата "Добро управление"също е  под 5%.

От МОН призават в последния си отчет, че по време на служебния мандат, в министерството е получен предварителен одитен доклад на ЕК за проверка на приоритетните оси за образование, съдържащ 14 констатации, като шест от тях са били критични. Пристигнало е и предупредително писмо от ЕК за замразяване на междинните плащания по образователните проекти.

От образователното ведомство твърдят, че при преговорите с европейските партньори, са успели да сведат до минимум риска от загуба на средства по програмата. Финансова корекция ще бъде наложена като процент не от цялата сума, договорена до момента по приоритетните оси за образование – 340 млн. лева, а като процент от 42,630 млн. лв.

България може да загуби десетки милиони левове, ако новият кабинет не спазва мерките и графика за преодоляване на проблемите и закъсненията по ОП НОИР, изготвени от служебния екип на МОН, предупреди министър Денков.

По програмата "Инициатива за малки и средни предприятия", която е с бюджет от 199.4 млн.лв., договорените средства са 100%, а платените гонят 95 на сто. Това обаче не изглежда много прозрачно, защото по програмата се предлагат кредити за бизнеса и средствата се водят като усвоени, но ИСУН не дава информация за това колко фирми, при какви условия и за колко пари са се възползвали от тях.

Преди няколко дни пък български фирми изразиха негодувание заради непрозрачни критерии за оценяване на кандидатите по друга европрограма.

Става въпрос за  европейската програма за по-добри и безопасни условия на труд. Бюджетът й е 80 млн. лв., като максималната стойност на едни проект е 200 хил. евро.

Средствата могат да се използват за осигуряване на транспорт за работниците, за купуване на предпазно облекло и за създаване на места за отдих, хранене и дори спорт.

По програмата са подадени малко над 2500 проекта, но са одобрени едва 400. Заради обвиненията в непрозрачност най-вероятно ще се стигне дори до съд

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама