Започва прием на документи от ученици със заболявания

15:04, 02 май 17 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес до 19 май включително, ученици от VІІ и VІІІ клас с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, както и настанени в домове за деца, лишени от родителска грижа, в центрове за настаняване от семеен тип или в приемни семейства, могат да подадат документи за участие в приема за учебната 2017/2018 г., съобщиха от Областната комисия по приемане на ученици при РУО - Шумен.

Работното време на комисията е от 9.30 до 13.00 и от 13.30 до 17.00 ч. в сградата на РУО – Шумен на ул. „Цар Калоян” № 1. Ученици с хронични заболявания или с физически и сензорни увреждания се приемат по документи в паралелки по профили, по специалности от професии или в непрофилирани паралелки, които не са противопоказани на здравословното им състояние. Приемането се осъществява по тяхно искане и въз основа на утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани с министъра на образованието и науката списъци на заболявания и увреждания.

Ученици от домове за деца, лишени от родителска грижа, от центровете за настаняване от семеен тип, или настанени в приемни семейства, по тяхно искане се приемат по документи в паралелки по специалности от професии. Съгласно чл. 96, ал. 2 от Наредба № 10/01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, желаещите подават следните документи: Заявление с подредени желания; Служебна бележка от училището, в което се обучават, удостоверяваща класа и срочните оценки за първия учебен срок; Протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия – за учениците с хронични или физически заболявания и сензорни увреждания.

За учениците от домове за деца, лишени от родителска грижа и от центровете за настаняване от семеен тип е необходима служебна бележка, удостоверяваща настаняването. Към документите трябва да бъде приложено още нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство, съгласно чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето.

В работните дни от 5 до 10 май включително, учениците от VІІ и от VІІІ клас, които желаят да кандидатстват в паралелки по профил „Изкуства” или в професионални паралелки от област на образование „Изкуства” от Списъка на професиите за професионално образование и обучение (съгласно утвърдения държавен план-прием на училищата от област Шумен, или на училищата от други други административни области в страната) трябва да подадат заявление за полагане на съответния изпит за проверка на способностите.

Заявлението по образец, утвърден от министъра на образованието и науката, се попълва и се подава чрез директора на училището, в което ученикът се обучава. През настоящата учебна година за полагане на изпити за проверка на способностите не се дължат такси.

В Шуменска област ще се проведат три от изпитите за проверка на способностите за ученици от VІІ клас. Изпитите ще бъдат по изобразително изкуство, музика и по физическо възпитание и спорт. В областта няма да се провеждат изпити за проверка на способностите за ученици от VІІІ клас, тъй като не е планиран прием с полагане на посочените изпити. Всеки ученик полага изпитите си на територията на областта, където се обучава, освен когато такива изпити не се провеждат в съответната административна област.

От Областната комисия по приемане на ученици дават следния пример. Ако ученик от VІІІ клас желае да кандидатства с изпит за проверка на способностите (за прием в избрано от него училище извън Шуменска област) трябва да се информира къде се провежда такъв изпит и да адресира своето заявление до началника на съответното РУО. Така адресираното заявление се подава чрез директора на училището, в което се обучава ученикът, след което по служебен път се препраща от РУО – Шумен до посоченото в заявлението РУО. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама