Чешкият премиер подаде оставка

15:51, 02 май 17 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка обяви, че подава оставка след спор с финансовия си министър и милиардер Андрей Бабиш, чийто бизнес предизвика противоречиви реакции в страната, предаде БГНЕС.

„След малко ще представя оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста финансов министър“, каза Соботка.

Действията му идват шест месеца преди редовните парламентарни избори през октомври.

„Искам да развържа ръцете на коалиционните парти, така че те да започнат преговори за решение на ситуацията или да се договорят за организирането на предсрочни избори“, допълни той.

Откакто е на власт от 2014 г. Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на Соботка управлява в тристранна коалиция, в която влиза и центристката партията на Бабиш ANO и по-малките дясноцентристи от KDU-CSL.

Говорителят на президента Жири Овчачек отказа да коментира оставката на този етап. Според конституцията на страната държавният глава няма краен срок за приемане на оставката.

Според чешки анализатори е малко вероятно предсрочни избори да бъдат свикани през лятото, което сочи по-скоро към временно правителство на малцинството, което да управлява до вота през октомври.

Определен от „Форбс“ като втория най-богат човек в страната, Бабиш управлява компанията „Агроферт“, преди да прехвърли активите си в тръст по-рано тази година, за да избегне обвинения в конфликт на интереси.

Миналата седмица Соботка поиска Бабиш да изясни защо в миналото е използвал необлагани с данъци облигации на стойност 55 млн. евро във връзка с дейността на „Агроферт“. От своя страна финансовият министър обвини вътрешния министър Милан Човенец, член на управляващата ЧСДП, в това, че е наредил да бъде разследван неговия бизнес.

Самишят Бабиш се радва на високо одобрение, като според социологическо проучване от април партията му ANO може да спечели 33,5% от одобрението на избирателите, което е значително повече от 16-те процента за ЧСДП. Бабиш също така е и най-популярният чешки политик с 56% одобрение, в сравнение с 39% за Соботка.

Според бизнесмена решението на премиера да постави под въпрос неговите бизнес дела е част от неговата политическа битка преди изборите на 20-21 октомври и отхвърли всички обвинения срещу себе си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама