28 май за Горна Оряховица е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

15:46, 28 май 17 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града бе отбелязан Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица. Именно от там започна и поднасянето на венците и цветя в деня на почит и преклонение. Акцент в честването тази година е 140-та годишнина от Освобождението на Горна Оряховица.

 

„Нека днес да почетем всички наши герои, да помним и да предаваме тяхното дело на следващите поколения”, каза пред паметника на Георги Измирлиев директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Венци и цветя бяха поднесени и в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама