Изследванe на река Батова не откри завишение на манган във водата

09:59, 21 юни 17 25 1333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При анализ на основните физико-химични елементи за качество не се констатира влошено състояние на водата в р. Батова, близо до мина Оброчище, съобщиха от Басейнова дирекция. Измерените показатели, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води, показват, че pH, разтворен кислород, електропроводимост отговарят на нормите за отлично-добро състояние на водите.

Съдържанието на манган е 7,09 микрограма на литър при средногодишна допустима концентрация 50 микрограма/литър. В изследваната проба не е открито наличие на желязо, мед, цинк и шествалентен хром.

Пробонабирането е извършено на 7 юни във връзка с проверка по сигнал за замърсяване на река Батова с непречистени отпадъчни води от мина „Оброчище“. Проверката е извършева съвместно от Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Водната проба от реката е взета на около 40 м след мястото на заустване от мината.

От Басейнова дирекция посочват, че на устието на река Батова, преди вливането й в Черно море, се намира пункта за мониторинг на водите, включен в Националната мониторингова мрежа на повърхностните води. Отчетените резултати по физико-химични и биологични показатели за периода 2010-2016 г., сочат добро екологично състояние на водното тяло – река Батова, посочват още от Басейнова дирекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама