Зоран Заев: Газификацията на Македония е неразривно свързана с България

15:10, 21 юни 17 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на срещата ми с министъра на енергетиката Теменужка Петкова обсъдихме всички аспекти на енергийното сътрудничество, предаде БГНЕС.

Газификацията на Република Македония е неразривно свързана с България. С вашата страна ни свързва единственият газопровод, който искаме да бъде допълнен с още една интерконекторна връзка. Тя ще бъде изградена в южната част и ще свърже Югозападна България с Югоизточна Македония. Това ще даде допълнителен тласък за използването на природния газ, който е едно екологично чисто гориво.

Република Македония вече е започнала изграждането на цялостна газопреносна мрежа, която ще покрие цялата територия на страната и ще струва около 2 милиарда евро. В тази посока вече е направена инвестиция за около 100 милиона евро.

По време на разговорите обсъдихме и новите източници на електроенергия, като фотоволтаици и вятърни централи, мини ВЕЦ-овете.

България има голям потенциал в областта на електроенергетиката.

Отправих покана към българския бизнес и държава да участват в развитието на енергийните мощности в Република Македония, защото нашата страна внася около 40% от необходимото й електричество. Ние се стремим да увеличим собствения си добив на електроенергия. Всички инвестиции в тази област са добре дошли. България е наш голям приятел и като такъв е добре дошла да инвестира в нашите енергийни обекти. Помолих министър Петкова да информира всички български компании от сектора – държавни и частни – за възможностите в Македония. Българските компании ще получат печалба, а македонската държава ще си осигури електричество и ще разкрие нови работни места. Това е печалба и за двете страни.

Очакваме вашите инвестиции у нас!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама