В Русе започва фестивал „Ромите и киното“

10:24, 27 юни 17 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес, 27-ми, до 29-ти юни ще се проведе фестивала „Ромите и киното“, организиран за втора поредна година по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“ с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз, съобщават от пресцентъра на общината. 

В първото му издание русенци и гости на града имаха възможността да гледат три знакови филма, представили световната колекция на филмовото изкуство, посветена на ромските бит и култура – „Черна котка, бял котарак“ (режисьор Емир Кустурица), „Таборът отива към небето“ (режисьор Емил Лотяну) и „Срещал съм и щастливи цигани“ (режисьор Александър Петрович).

Второто издание на фестивала отново включва три филма, като всеки един от тях е посветен на етнокултурната идентичност и ще се излъчат в Пленарна зала на Община Русе от 18 ч. След откриването на 27-ми юни, ще се прожектира  „Лудия чужденец“ на режисьора Тони Гатлиф. През втория ден, 28-ми юни, фестивалът ще продължи с филма „Черна лястовица“ с режисьор Георги Дюлгеров, а в последния ден ще се излъчи филма „Циганско време“ на Емир Кустурица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама