Автошколи на протест, искат да бъдат чути

12:03, 27 юни 17 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на автошколите от различни градове в страната излязоха на протест с искане да се постигне ефективен диалог с Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, което обяви промени при провеждането на изпит за шофьорска книжка, съобщи БГНЕС.

Автоинструктори се събраха на голям паркинг на един от входовете на София. Искаме диалог, искаме разговори с министерство на транспорта, респективно Автомобилна администрация, в който диалог да бъдем чути, да си направим своите предложения. Преди всичко искаме да се децентрализира Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Защото в случая тя извършва една дейност и самата тя се контролира, каза Красимир Георгиев, който е собственик на автошкола в София и инструктор.

Снимка: БГНЕС

Протестът е спонтанен, резултат е на изключителната неадекватност на държавната администрация, която ден в ден прави бизнеса все по-труден и все по-невъзможен. Със всяко мнение, изказано в медиите, оставаме потресени от некомпетентността на първо място на министъра на транспорта, след това на всички, които са около него, каза Витко Митрович, председател на Асоциация за обучение в транспорта. Те искат да обърнат внимание, че не може повече така да продължава. Митрович посочи като първи проблем липсата на последователна политика, хаотични движения, абсурдни идеи. „Ние искаме да има професионален подход в управлението и администрирането на бизнеса. В момента какво се опитва да направи държавата? Иска едновременно да извършва една дейност изпита, да я контролира и да я организира. Няма такова нещо в която и да е държава - една и съща институция сама да прави всичко и да няма проблеми в това, което прави. Трябва да има някакъв контрол”, посочи той.

„Искаме всички решения, които се взимат от министерството, да бъдат съгласувани с нас или поне да бъдем там където те са некомпетентни, да видят в нас един партньор с цел безопасността на пътя, с цел по-малко жертви”, каза Владимир Василев, собственик на автошкола, и посочи, че искат да си защитят курсистите.

Снимка: БГНЕС

В същото време от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ отговарят, че целта им е да се елиминират проблемите в практиката. „Ние не искаме да създаваме проблеми на автошколите, или на изпитваните. Ние искаме да дадем гаранция, че този, който си е издържал изпита, наистина може да управлява автомобила и познава пътната обстановка”, каза главният секретар Дамян Войновски.

Той каза, че от септември миналата година е сформирана работна група, в която са включени всички браншови организации, които провеждат обучение с курсисти. По думите му до момента тя не е постигнала почти никакъв напредък, защото всички заседания протичат в спорове между отделните браншови организации. ”Няма никакво единство в техните искания. Тук е една малка част от бранша, който провежда изпити, а в България има над 1000 школи, които провеждат изпити с може би около 2000 автомобила”, каза Войновски и добяви, че голяма част от бранша ги подкрепя. „Чуваме различните мнения и това, което е конструктивно и около което се обединяват, ние го приемаме”, каза главният секретар на ИААА. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама