Зафер Галибов представи в Русе книгата си "Светлописите"

13:35, 27 юни 17 / Култура 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Най-добрият фотоапарат е този от младостта". С тези думи големият български фотограф-художник и дипломиран магистър по културология Зафер Галибов отговори на част от въпросите, които русенската аудитория му зададе по време на срещата в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Информация за представянето на неговата книга съобщават домакините от Русенска библиотека. 

Повод за гостуването на Зафер Галибов в Русе е представянето на книгата „Светлописите” - един енциклопедичен труд, посветен на историята, настоящето и бъдещето на фотографията. Както сам авторът споделв: „Това е трудът на моя живот, за него се готвих дълго, преминах допълнително и през няколко сериозни обучения и придобиването на необходими познания, за да мога да систематизирам и да подредя тази книга.” И още нещо важно и професионално поднесено на русенци от големия фотограф, като съвет към любителите фотографи: „Когато снимаме, ние трябва да внимаваме какво експонираме в кадъра, защото чрез фиксирания и запечатан образ препращаме едно послание към другите хора, искаме да споделим нещо съкровено с по-близки и по-далечни, дори непознати зрители.”

Вечерта е била наситена с много откровения и весели случки от фотографските преживявания на Зафер Галибов, който продължава да работи със същото темпо от младостта - едно време, наситено с приключения и особена романтика, когато, може би, както сам Галибов призна, е направил и най-емоционалните и най-прекрасни снимки в своя живот. Гостът сподели съкровени мигове от кадрите, направени на Рей Чарлз при неговото първо идване в България през 80-те години на миналия век. Фотографът разказва за срещите си във фондация „Гети” и Братиславската художествена академия, където е даден първият тласък на замисъла да започне книгата „Светлописите”. Не по-малко интересни и завладяващи вниманието са били и сегашните занимания на един от най-титулуваните майстори на фотообектива, ангажиран с проекти на култови издания по света, на българското списание  „Биограф" и в същото време преподавател по фотография във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За представянето на „Светлописите“ в Русе Галибов специално подчертава: „Русе е един от първите български градове, в които прониква фотографията по нашите земи. Искам да благодаря на домакините за това гостуване, то има специални знаци за мен, защото е на територията на културна институция с особено място в европейското присъствие на Русе още от онези далечни времена на Възраждането до днес. Мислете винаги за духовната енергия на  вашия град и я пазете така, както го правите и в момента, развивайте и обогатявайте традицията, намерете място за един русенски музей на фотографията, за да откроите още по-релефно приноса на Русе към културната история на България и на Европа.”

Събитието се организира по инициатива на екипа Сдружение  „Русчук.БГ“, който подготви и изложба под надслов „Старите русенски фотографии“, представяща оригинални фотографии на известни русенски фотоателиета от края на ХІХ и началото на ХХ век. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама