Нов закон предвижда повишаване на санкциите за нарушение на законодателството по безопасност на храните

15:20, 27 юни 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът на нов Закон за храните предвижда въвеждане на процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Предвижда се и повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните, с цел повишаване ефективността на контрола на изпълнението им, предаде БГНЕС.

Проектът бе дискутиран в ресорната комисия с представители на НПО-ота и браншови организации.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че това е един законопроект, от който бизнеса се нуждае изключително много, но най-вече от него се нуждаел българският потребител. „В центъра на закона е заложено здравето на българския потребител. Хлебарите и сладкарите на България очакваме да има абсолютно национално единение дали трябва да бъде приет този закон. Първият акцент от закона е регистрация на всички оператори в сферата на храните. В момента настоящото законодателството прави тази регистрация доброволна и спира контрола. На около 1 милиард лев оборот на белия бизнес в бранша, при 50% сива икономика в сектора, половината отива там“, заяви още Кукушева.

От своя страна председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова посочи, че има огромно притеснение в сектора им. „Със законопроекта, въпреки обявената цел, че се цели коректно транспониране на европейското право и отстраняване на проблемите, в сектор минерални води и безалкохолни напитки, това не е факт. Отново се прехвърля решаването на проблемите ни за после. Обезпокоени сме, че има идея да се въведе модел на експлоатация. Не се борим за финансиране, а за ясни правила. Цялостно подкрепяме законопроекта, но пледираме проблемите в нашия сектор да бъдат решени“, посочи Величкова.

Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост, изтъкна, че се използвали много търговски трикове, за да могат да се продават продуктите, като веганска луканка, вегетариански салам или пиле. „Законово няма начин да бъдат глобени, а са трикове, които позволяват да продават тези продукти. След като могат да измислят вегетариански салам, да си измислят и собствено име. Като се каже кренвирш да се знае какво е минималното количество месо в него“, посочи Чамова.

Лора Пастухова, директор на дирекция в МЗХГ обясни, че в министерството са запознати с проблемите в сектора за безалкохолни напитки и са готови да направят допълнителни срещи така, че да се изчистят текстовете, за да бъдат работещи за всички.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама