Компютърен вирус срина системите в Украйна, включително на правителството

18:04, 27 юни 17 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компютърен вирус масово атакува сайтовете и компютърните системи на украинските компании, банки, държавни и други учреждения, предаде БГНЕС.

Това показват публикуваните днес съобщения на техните сайтове. Проблемът бе потвърден и от вицепремиера Павел Розенко. „Сринала се е вътрешната система на правителството“. Мрежата не работи“, написа Розенко на страницата си в Туитър.

Някои компании твърдят, че става дума за вирус изнудвач, известен с името Petya.A.

Украинската централна банка съобщи за кибератака, засегнала няколко кредитни институции в страната, затруднила операциите и накарала водещия регулатор да предупреди други финансови институции да затегнат мерките си за сигурност.

„Украинската национална банка предупреди банки… за външна хакерска атака срещу сайтовете на няколко украински банки…, извършена днес”, съобщи банката.

Банките изпитвали затруднение при обслужването на клиенти и извършването на банкови операции заради атаките, се казва в съобщението.

Засегната е Oschadbank – една от най-големите в страната.

По-рано за кибератака съобщи енергийната кампания в Киев – Kyivenergo. „Бяхме принудени да изключим всички компютри”, каза представител на компанията за украинската агенция „Интерфакс”.

Украинската фирма за доставки Nova Poshta също беше атакувана днес и идентифицира компютърния вирус като Petya.A – зловреден софтуер, който блокира достъпа на потребители до системата и изисква закупуването на ключ за възстановяването му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама