Граждани, червени и сини общинари излизат на протест срещу строеж на небостъргач

16:01, 29 юни 17 25 517 Шрифт:
Автор:

Червени и сини общински съветници подкрепят протеста на живеещите в столичния квартал „Стрелбище” срещу застрояването на градинка. На терена, на ъгъла, на кръстовището на бул. "България" и ул. "Иван Евст. Гешов" ще се издигне 43-етажен небостъргач.

Тази вечер в 19 часа живеещите в района, заедно с общинските съветници на БСП Николай Николов и Борис Цветков и депутат ще бъдат сред хората, за да изразят недоволството срещу застрояването на зелената площ. Това заяви пред Topnovini.bg Николай Николов. На събирането няма да присъства заради други ангажименти общинският съветник на РБ – Иво Божков. Пред Topnovini.bg той каза, че подкрепя протестиращите и е срещу издигането на високи сгради в южната част на София към Витоша.

Вместо градинка, която се намира точно срещу стадион „Раковски”, ще се издигне небостъргач с височина 129 метра – 43 етажа.

Собственик на имота е НИКМИ, а сагата започва в далечната 2005 г още по времето на Стефан Софиянски. Тогава теренът е предложен пред СОС за продажба.

През 2007 – 2011 г., при управлението на Бойко Борисов като кмет, теренът е продаден. Тогава ГЕРБ има 33 човека в 61-членният СОС. Така от 10 години НИКМИ е собственик и се трае. Те обаче намират вратичка, за да строят небостъргач.

Първоначално, според ОУП, на това място може да се построи само църква, тоалетна или кафене. Бившият главен архитект Петър Диков и настоящият Здравко Здравков са против вдигането на 43-етажния блок. Административният съд също потвърждава това, но тричленка на ВАС удовлетворява искането на НИКМИ за строеж и налага административна глоба от 1000 лв. на арх. Здравков. 

"Заедно с живеещите там се събрахме в понеделник, а във вторник изтичаше 14-дневния срок за обжалване. Направихме подписка против строежа. Това място е най-ниската точка в района и се оказа, че има подпочвени води. Няма да оставим случая така, той ще влезе и в парламента, защото става въпрос за Общия устройствен план и ЗУТ, които се гледат от парламента”, обясни пред Topnovini.bg Николай Николов.

„Аз не съм против високото строителство по принцип, напротив, харесвам го. Но съм против то да се реализира където й да било и особено в южната част на София към Витоша. На комисия по архитектура и строителство вече отхвърлихме друг висок строеж, който също е на бул. "България", в посока Бояна. Аргументът ми е, че в тази част на столицата трафикът е натоварен, а издадените разрешителни за строежи са толкова много, че ситуацията е плашеща. На комисията инвеститорите донесоха макет на бъдещите сгради и ако те се реализират, тази част на София ще стане непроходима", каза пред наш репортер Иво Божков.

"Високи сгради може да има и няма да сме против, ако те са в северната част на София, от района на Централна гара. Там има свободни пространства и ще се развие инфраструктурата. Това е и позицията на датския архитект, който прави визията на София като модерен град. Тя ще е готова до 2 години и затова сега има бум на високо строителство, защото всички знаят, че след 2 години това няма да е възможно”, заяви синият общински съветник Иво Божков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама