Ипократис Пападимитракос: Българите се хранят добре, но трябва да започнат да се хранят редовно, качествено и умерено

15:42, 08 сеп 17 / Любопитно 25 2395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ипократис Пападимитракос има над 15 години опит като диетолог и днес е един от водещите консултанти по хранене в страната. Провел е над 8 000 индивидуални консултации,  а през 2013-та създава сайта за индивидуални диетологични консултации www.topforma.bg Благодарение на сайта е помогнал на над 7 000 души. Книгата му "ИПОлогия на храненето" е издадена в два тиража и е продължава да се радва на читателски интерес.
Диетологът е автор на регулярната рубрика за здравословно хранене "От понеделник" по БГ радио и съосновател на фондация www.hranazarazmisul.bg

Ипократис Пападимитракос е първият диетолог в България, който заговори за „нормално хранене“ –  храненето, което не ти създава проблеми. Заедно с Ути Бъчваров ще проведат първото по рода си събитие "ВкусНО и здравословно" на 17 септември от 11 часа в Sofia Ring Mall. Събитието е част от Националната програма за изпълнение на младежки дейности, финансирана от Министерство на младежта и спорта. По този повод се свързахме с диетолога, за да научим повече за здравословното хранене в края на лятото и принципите, които трябва да спазваме, за да изглеждаме добре

 

Лятото вече е към края си. Какво трябва да знаят хората за здравословното хранене в този период?

По-късите дни и липсата на слънчева светлина намаляват производството на серотонин - хормонът, който ни носи усещане за спокойствие и щастие. Нашата естествена реакция в този период е да започнем да ядем повече въглехидрати, като тестени изделия, картофи и ориз, за да увеличим производството на важния хормон.
Колкото по-студено става навън - толкова повече организмът ни "бленува" за тези храни. Но това не означава, че в менюто ни през есента трябва да присъстват основно въглехидрати. Точно обратното. Ще се чувстваме много по-добре, ако се възползваме от изобилието на плодове и зеленчуци, които есента предлага.
С една дума - най-доброто, което можем да направим за собственото си здраве и линия през есента, е да се храним сезонно. Желателно е в менюто ни да присъстват разнообразни сезонни плодове като ябълки, круши, грозде, боровинки, тиква, както и зеленчуци като зеле и ряпа.
Каквито и плодове и зеленчуци да изберем е важно да се храним редовно, качествено и умерено.


Според Вас – добре ли се храни българинът? Трябва ли да променим навиците си? Има ли разлика между евтино и нездравословно хранене?


Моите наблюдения са основно върху хора с наднормено тегло или проблеми с килограмите, но за съжаление тези хора вече са повече от половината от българите...
Мога съвсем точно да обрисувам хранителните навици на тези хора, базирайки се на информацията, с която разполагам от над 15 000 клиента общо в кабинета и в сайта ми www.topforma.bg.
Една от най-силно изразените тенденции е липсата на навици за редовно хранене у българина. Най-голям процент от хората с наднормено тегло се хранят само по два пъти на ден. Един на всеки десет човека се храни само по веднъж на ден. Половината от хората с проблеми с килограмите, ежедневно пропускат закуската, а тези, които закусват редовно, най-често предпочитат тестени изделия. Най-често срещаните причини за пропускането на хранене са липсата на време и натоварената работа.
Тук веднага мога да дам съвет, че добрата организация на храненето е ключов момент - трябва да се научим да планираме и да организираме както пазаруването, така и приготвянето на храна. Това ще облекчи както килограмите, така и бюджета ни.
Друг важен елемент в хранителните навици на българите е, че умереното хранене се оказва основен проблем за голяма част от хората с наднормено тегло. Както се казва, обичаме да си похапваме, но и да прекаляваме с храната.
За сметка на това, в България все още ясно личи тенденцията за предпочитане и консумиране на домашно приготвена храна, пред храненето в заведения.
Друга положителна тенденция е, че голяма част от българите спазват препоръката за пиене на минимум 1.5 л вода дневно.
Накратко, българите се хранят добре, но трябва да започнат да се хранят редовно, качествено и умерено. Важно е всеки да осъзнае, че начинът, по който се храни, се отразява директно върху здравословното му състояние.
Не е нужно да чакаме докторът да ни каже, че рискът ни от развитие на диабет, подагра или сърдечно-съдово заболяване е изключително висок, за да променим храненето си (както най-често се случва в момента). По-добрият вариант  е всеки да може да взема информирани решения за това кога, колко и какво да яде и те да са продиктувани от умението и желанието му да се храни правилно. Аз се опитвам да предам това на всички хора, които консултирам в кабинета и онлайн, както и чрез фондацията "Храна за размисъл", която оснавах с идеята информацията за правилното хранене да достига до възможно най-голям брой хора.


Кои са най-важните принципи, които трябва да се спазват, за да влезем в топформа?


Няма да се изморя да повтарям, че човек, който се храни нормално, има нормални килограми и добро здраве. Под нормално имам предвид по подходящия за него начин - с правилните количества, редовно и с качествена храна (без мазни, преработени и прекалено солени храни).
Относно влизането във форма, най-подходящият начин за това е "бавно" и стабилно - около 1-1.5 кг на седмица, със спазването на индивидуален хранителен режим. По този начин човек увсвоява правилните за него хранителни навици, научава се да се храни нормално и след това постигането и задържането на желаните килограми се случват неусетно.

За или против храненето навън?


Няма нищо лошо в това да се храним навън, стига да избираме качествена храна от менюто. Във всяко заведение можем да си поръчаме салата; печени, задушени или варени зеленчуци; месо на скара и други храни, които катергорично влизат в категорията "здравословни".
Разбира се нужно е да избягваме прекалено мазните и солени сосове; да не поглеждаме към пържените и панирани храни и да съобразяваме порциите с личните си нужди.

Какво да избягваме, когато влезем в супермаркета?


Тайната на здравословното пазруване, е да се движим само по периферията на супермаркетите. Повечето вредни и неужни за балансираното меню храни, но често изкушаващи, се крият във вътрешните регали.
Списъкът за пазаруване е много подходящ "инструмент", който трябва да се научим да използваме по-често, за да успяваме да устоим на многобройните вредни изкушения в супермаркетите. Полезна статия за здравословното пазаруване и как да си съставим перфектния шопинг лист, можете да прочетете в сайта ми от тук.

Заедно с Ути Бъчваров ще участвате в събитие, посветено на здравословното хранене. Какво ще се случи там?

Да, на 17-ти септември определено ще е интересно в Sofia Ring Mall. С Ути вече сме работили заедно и ви уверявам, че сме добър отбор - моите поучения за правилното хранене, се допълват чудесно от неговата атристичност и кулинарни умения.
Разбира се по време на събитието няма да размахвам пръст срещу хората, защото не се хранят правилно, а ще запретна ръкави и заедно с Ути ще направим най-големия здравословен рол-сандвич. Докато го правим, ще имаме време да си поприказваме за здравословното хранене и ще дадем ценни съвети на присъстващите. Ще има и много награди, като всеки присъстващ ще получи отстъпка за поръчка на индивидуален режим от www.topforma.bg, а петима късметлии ще си тръгнат с ваучери за безплатен хранителен режим, изготвен от мен.

ВкусНО и здравословно - 17 септември от 11:00 в Sofia Ring Mall

Каква е идеята на подобен род събития?

Идеята е информацията за правилното хранене да достига до възможно най-голям брой хора. Както вече споменах, най-важно е хората да са информирани, за да могат сами да вземат правилни решения за храненето си и да могат да отсяват истинската, вярната информация, измежду всичко, което се пише и говори относно храненето.


В момента развивате и онлайн платформа, насочена към здравословното хранене. Какви изводи си направихте от нея?

Топ Форма  е моят начин да направя консултацията с диетолог достъпна за всеки. Създадохме www.topforma.bg  преди 4 години точно с тази идея и за моя радост вече имаме над 7000 доволни клиенти от цяла България.
За този период сме развили услугата си спрямо изискаванията на клиентите ни и смея да твърдя, че не спираме да я подобряваме и обогатяваме, за да можем да надскочим техните очаквания.

 

Стремим се през сайта да даваме полезни съвети за храненето на всеки, както и авторски рецепти за здравословно хранене, които разработваме съвместно с топ готвачи. Всеки може да ги види и да черпи информация и вдъхновение за правилно хранене.
Ежедневно комуникирам с клиентите ни онлайн и това, което ме мотивира да продължавам да го правя и да създавам огромен брой режими ежедневно е, че виждам резултат. Резултатът е, че хората са щастливи, че са се научили да се хранят правилно, а това подобрява както здравето, така и живота им. Щастлив съм да имам прекрасен екип, с който успяваме да обгрижим всичките ни клиенти, така, както те заслужават.
Тази година предстоят нововъведения в услугата ни, които ще я направят още по-полезна и ви препоръчвам да не изпускате www.topforma.bg от очи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама