Ясен е българският претендент за ''Оскар'' тази година

11:31, 13 сеп 17 / Култура 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА да бъде филмът “Слава”.

Състезавали се десет филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие.

Първите места в класирането са заети от “Слава” с 14 точки и “Безбог” с 10 точки.

Спечелилият филм «Слава» е по сценарий на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежов, режисьори са Грозева и Вълчанов, а в актьорските превъплащения участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева,  Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова, музиката е на Христо Намлиев, оператор е Крум Родригес.

Сюжетът е базиран върху историята на кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите „Аварийно кацане“, „Реки без мостове“, „Скок“ (номиниран за Европейските филмови награди 2013), „Урок“ (носител на повече от 33 международни филмови награди).

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама