Изложбата на Цанко Лавренов и Васил Стоев във Виена - празник на българското изкуство

17:05, 25 окт 17 / Култура 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В празник на българското изкуство в Австрия се превърна откриването на двойната изложба в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена.  Пред многобройна австрийска и българска публика вчера бяха представени две знакови имена на българското изобразително изкуство – Цанко Лавренов /1896-1978/ и съвременния художник Васил Стоев.  

Директорът на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена доц.д-р Румяна Конева подчерта при откриването: „С директора на градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков  избрахме нетрадиционен подход, представящ пловдивската художествена школа в историчека перспектива. В съвместния ни проект ще бъдат показани в паралелен контекст общо пет изложби – две на стари майстори  и три на съвременни творци. Целта е ясна – непреходната връзка между традиционното и новото в изкуството“.

Специален гост на събитието беше проф. Улрих Гансерт,  дългогодишен преподавател във Виенската Художествена Академия, който се спря на особената приемственост между иконописта и модерните европейски течения от началото на 20 век, характеризиращи уникалния стил на Цанко Лавренов.      

За творчеството на Лавренов и Васил Стоев говори и директорът на ГХГ Пловдив Красимир Линков.  Той посочи, че в следващите месеци в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена предстоят изложби на големия Златю Бояджиев, както и на съвременните пловдивски творци Стоян Куцев /живопис/, Димитър Воденичаров /живопис/ и Васил Маргаритов /скулптура/.

Приветствие към гостите поднесе посланикът на Република България в Република Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Изложбите се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама