И хората на Дончева решиха, че управлението трябва да се смени

12:09, 04 дек 17 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Движение 21” излезе с декларация, в която поиска смяна на управлението на страната. Ето какво заявяват в комюникето си  от формацията на Татяна Дончева:

Националният изпълнителен съвет на ПП „Движение 21“ държи да отбележи развитиетона поредица крайно неприемливи процеси в България, които отклоняват страната ни все повече от европейските демократични принципи и стандарти.

Свидетели сме на безпрецедентна картелизация на политическия живот, в която управляващи и опозиция са си взаимно удобни, а политически дебати по същество не се водят, а са подменени с взаимни нападки. Преплитането на бизнеса с политиката достига до екстремни степени, немислими за страна от Европейския съюз.  Публичната власт вече е овладяна до такава степен от мафията, че възпрепятства ефективното функциониране на демократичната правова държава. 

Тъй като действията на парламентарната опозиция са имитационни, се налага Върховният Касационен съд и Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд за скандалните промени в Наказателно процесуалния кодекс, с които драстично се ограничиха правата на страните в наказателния процес в ущърб на разкриване на истината. Със същите промени делата за корупция срещу висшия ешелон на властта бяха преместени в специализирания съд, който се превръща в извънреден.

В последните месеци все по-слабо се прикриват случаите на силово преразпределение на частна собственост, случващо се с активното участие на държавни институции и съдебната система. В продължение на това, въпреки изтеклата абсолютна давност, се подготвят промени в Конституцията, целящи преразглеждане приватизационни сделки, разчистване на лични сметки, разправа с опоненти и ново преразпределение на частна собственост. Известни депутати от ДПС внесоха и с подкрепата на ГЕРБ подготвят за приемане поредния закон за прибиране на имущество от КТБ, до което олигархично-мафиотската групировка около властта не са е добрали до момента. 

Големи работодателски и синдикални организации на практика обслужват интересите на властта. Затваряйки си очите за нарушенията на конституционната равнопоставеност на всички форми на собственост, не защитават законните права нито на работещите, нито на собствениците на предприятия, чиято собственост е обект на посегателство.

Израз на тоталитарните намерения на картела между управляващи и опозиция е предложението за намаляване на държавната субсидия за извънпарламентарните партии, прието с единодушие от Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.Лишаването на извънпарламентарните партии от един от значителните източници на финансиране на практика означава унищожаване на всякаква възможност да възникне алтернатива на статуквото. 

В допълнение към това посегателство върху политическия плурализъм, от години парламентарните партии, както и държавните институции си затварят очите пред фактическия монопол на компании, свързвани с Делян Пеевски, върху медийния пазар. Този монопол трайно деформира средата за публична комуникация и бива използван за манипулация на общественото мнение или дискредитиране на неудобни общественици, политици, бизнесмени. 

Не приемаме порочната целесъобразност поради която българският политико-икономическият картел се ползва с подкрепата на основните политически групи в ЕС. Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти чрез финансовите инструменти на общността продължават да захранват българската корупционна машина за злоупотреба с власт, изнудване, отнемане на бизнеси с всички инструменти на държавата, купуване и манипулиране на избори. Докладите на Европейската комисия за напредъка на България очевидно не са ефективен инструмент за влияние върху слабостите в съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Вече десет години, въпреки липсата на напредък, съдържанието им е почти идентично, което може да се възприеме или като идейна безпомощност, или като нежелание за сериозен ангажимент с проблемите в България.

„Движение 21“ инициира разговори с граждани, граждански организации и политически партии за концентриране на усилия и действия, насочени към промяна на порочната система, отстраняване на днешното управление и разбиване на картела, контролиращ политическия, икономическия и обществения живот в България. Стремим се към установяване на устойчив демократичен модел на управление, в който публичните институции гарантират върховенство на закона, справедливост, равенство в правата и свободите на гражданите, защита на труда, неприкосновеност на частната собственост, свободна стопанска инициатива, достъпно и качествено образование, грижа за здравето, опазване на природата и околната среда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама