Найден Зеленогорски: Антикорупционната комисия може да се превърне в политическа бухалка

12:30, 21 дек 17 / Политика 25 670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini



Антикорупционната комисия може да се превърне в политическа бухалка. Най-опасното е да се създаде орган, чиято работа не може да бъде гарантирана чрез прозрачни и демократични процедури, коментира пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

КПУКИ стана известна с едно тефтерче с неудобни. Бях в тефтерчето на Златанов и бях ударен. Това, което се създава сега като орган, ще удря по-жестоко и то не само политици, а и хора от частния сектор, каза Зеленогорски. Трябва да се гарантира, че СРСта няма да бъдат използват по поръчка и да се нарушават основни права на гражданите, категоричен бе той.

Парадоксално е парламентът, който би трябвало да бъде разследван за корупция, да избира и контролира органа, който ще го проверява, каза Зеленогорски. Това отваря възможност за политическо влияние, особено след като няма и външен одит от независими експерти. Още в първия законопроект на г-жа Кунева, имаше разписана прозрачна процедура за избор от независима комисия, но много неща от този закон се изродиха, защото управляващите винаги искат да имат възможност за влияние, каза още той.

Започнат ли да се обясняват, че има стабилност, значи нещата силно се клатят, отговори Зеленогорски на въпрос. Недопустимо е председателят на управляваща парламентарна група да говори за преосмисляне на Европейския съюз и че трябва да сме част от евразийска общност, и то в навечерието на председателството ни, заяви той.

Попитан за възможностите за обединение на демократичната общност, Зеленогорски беше категоричен, че трябва да се преодолее личния егоизъм. Докарахме се до там, че десните да не са представени в парламента и виждаме последиците за демокрацията. Трябва да се наблегне на общите принципи и идеи за развитието на страната, и с общи усилия да се търси подкрепата на онези над 600 хиляди избиратели. Не виждам защо положителният опит в реформаторските общини да не се приложи на национално ниво, добави той.

 

 

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама