67% от българите подкрепят втори кабинков лифт в Банско

15:17, 22 дек 17 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 70% от българите подкрепят изграждането на втори лифт на Банско, а развитието на ски туризма се подкрепя. Това става ясно от данните на експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 19 и 20 декември сред 800 пълнолетни българи. Сондажът е независим от външно финансиране.

Хората виждат проблем по-скоро в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати.

Във вечната дилема „растеж или природа“ българите нямат единствен отговор. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата, посочват социолозите.

Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Мнозинство от 64% се съгласява с твърдението, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. 58% пък приемат, че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.

За 45% от анкетираните зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

83% заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл зa страната. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама